Sociaal werker van het jaar
In 2020 werd Simone Duin Sociaal Werker van het Jaar. Daarmee werd ze verkozen tot landelijk ambassadeur voor sociaal werk. De titel behoudt Simone haar hele leven.
De uitslag werd bekend gemaakt tijdens een online event. Lex Staal, voorzitter van de jury, citeerde uit het juryrapport: “Simone is enthousiast, ondernemend en bevlogen. Ze maakt duidelijk wat de kracht is van jongerenwerk als preventie-instrument. Ze is overal zichtbaar, zowel offline als online, en is sterk gericht op verbinding en samenwerking.”
In het jaar als landelijk ambassadeur voor sociaal werk heeft Simone Duin zich ingezet op drie focuspunten: actualiteit, samenwerking en preventie.
Actualiteit
Het mentaal welzijn van jongeren tijdens corona kwam nauwelijks in het nieuws. De jeugd heeft ook zorgen en angsten. Een dip, eenzaamheid en depressies liggen op de loer. De rol van het jongerenwerk is zeker niet wijzen met het vingertje of iemand zich goed aan de maatregelen houdt, maar wel met jongeren het gesprek aangaan. Simone Duin en haar collega’s in het jongerenwerk blijven zeer goed luisteren en signaleren. “Flexibiliteit is de kern van mijn vak, zowel online als offline. Ik hou de ontwikkelingen en trends bij. Met nieuwe diensten speelt MeerWaarde in op de vragen en behoeftes van de jeugd. Iedere jongere verdient een jongerenwerker!”
Samenwerking
Het sociaal werk jeugd in Haarlemmermeer focust ook op samenwerking. De welzijnsorganisatie werkt graag samen met de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven.
Deze samenwerkingen zijn heel belangrijk. Zowel in het vroegtijdig signaleren, als in het bieden van perspectief. Een sterk voorbeeld is het Innovatie- en KennisLAB dat Simone begin maart 2020 mede organiseerde. Simone Duin: “Meer dan 200 collega’s van welzijn, politie, handhaving, GGD, onderwijs, leerplicht, mantelzorg, sport en bedrijfsleven hebben we toen samengebracht. We inspireren, informeren en verbinden graag. We doen dat natuurlijk niet zomaar, maar om het welzijn van alle inwoners te verbeteren en te versterken."
Een aantal mensen uit het bedrijfsleven is nu bijvoorbeeld vrijwillig mentor bij ons project MatchMentor. Dat is een project voor jongeren waarbij MeerWaarde naast samenwerking met het bedrijfsleven, deze ook zoekt met studenten van hogescholen.
Preventie
MeerWaarde focust op preventie. Daarmee wordt zwaardere zorg voorkomen.
De preventieve inzet van het jongerenwerk blijkt vooral uit het aansluiten bij de leefwereld van jongeren. Door te luisteren, talententontwikkeling te bieden, en jongeren op weg te helpen door hun eigen kracht en netwerken te versterken. Simone: “Een puberjongen leerde ik op zijn dertiende kennen. Ik zag al zijn frustraties en z’n zoektocht naar een eigen identiteit. Voor hem was ik aanspreekbaar. Een soort klankbord om over zijn ’troubles’ te praten en om te informeren en adviseren. Nog steeds hebben we persoonlijk contact. Ook nu hij twintig is, zijn school heeft afgemaakt en zelfstandig ondernemer is!”