Nancy, sociaal werker Opstap
Een impressie van Nancy van den Burg, sociaal werker Opstap
We bouwen aan een vertrouwensband met ouders en kind
Als sociaal werker van het Opstapprogramma kom je overal thuis. We komen soms wel twee jaar lang op huisbezoek en bouwen in die tijd een mooie vertrouwensband op met ouders (meestal moeders) en kinderen. Als we aanbellen worden we bij de voordeur hartelijk begroet met een grote lach van moeder. In haar kielzog zien we dan vaak een springend en opgewonden kind dansen in de hal. Er is met spanning op ons gewacht. Als het kind in kwestie wat ouder is doet deze vaak zelf de deur open. Waarna er vaak opgewonden terug de woonkamer in wordt gerend en met een harde uithaal naar mama wordt geroepen : “MAMA, JUF IS ER !!”. Ook hier is verwachtingsvol op ons gewacht. Kinderen en hun ouders grijpen met beide handen de hulp aan om de Nederlandse taal machtig te worden.
In de huiskamer bekijken we eerst even alle belangrijke zaken die het kind wil laten zien. Eerder heeft het geen zin om te vragen of het kind komt zitten. Natuurlijk moeten ouders en kinderen ook wennen aan die vreemde vrouw die wekelijks bij hen in huis komt. Als de ouders merken dat deze uurtjes informatief, leerzaam en fijn zijn, dan is het ijs snel gebroken. Meestal wordt bij binnenkomst ons meteen gevraagd wat we willen eten of drinken. Je wilt niet onbeleefd zijn, maar er liggen wel erg veel koekjes op het schaaltje dat ons wordt aangereikt. Zoveel koekjes zijn ons zelfs te veel.
Een omvattend steuntje in de rug
Op zo’n werkdag stappen we elk uur een ander huis binnen. Elk uur in heel verschillende huiskamers, in heel andere werelden die hun oorsprong vaak vinden in een heel andere cultuur dan de Nederlandse cultuur. Huiskamers vaak zonder een hoge (eet -)tafel om met werkjes aan te zitten. We zitten dan vaak op de grond aan een salontafeltje. In de huiskamer lopen vaak gezinsleden en familieleden in en uit. We leren ze meestal wel kennen en soms betrekken we ze erbij. Alles om het kind en zijn omgeving het broodnodige steuntje in de rug te geven. Het steuntje dat ze nodig hebben om in onze maatschappij mee te draaien.
We observeren de gezinsstructuur, de interactie tussen ouders en kind en kijken waar we het geheel een beetje verder kunnen helpen. Je kunt zoveel meer zien als je bij iemand thuis komt. Je kunt zien wie er bepalend is, wat een kind wel of niet mag, of het speelgoed heeft om mee te spelen, speelt het buiten, heeft het vriendjes. Hoe is het met de taalontwikkeling gesteld? Van wie kan dit kind de Nederlandse taal goed leren en welke taal spreken ze thuis? Kortom een zeer veel omvattend steuntje in de rug.
Onze grootste kracht is dat we ‘achter de voordeur komen’. De band die we zo kunnen opbouwen wordt als veilig gezien en zeer gewaardeerd. Onze positieve benadering naar het kind is ook een grote kracht van ons. Onze positieve benadering , onze boekjes, spelletjes en de opdrachtjes brengen vrolijkheid in huis. Wie groeit daar niet van? Als iedereen in huis daarin meegaat wordt iedereen daar gelukkiger van. De televisie en de tablet op de Nederlandse taal, een lieve vrijwilliger die komt voorlezen. Een kind dat dit steuntje in de rug ervaart, krijgt er meestal wel zin. Zin in de werkjes, de boekjes, het speelgoed, de kleurplaten, spelletjes en stickers die we hebben meegenomen. Wie wordt daar nou niet blij van?
Stapprogramma's zijn voor verschillende leeftijden
Voor kinderen van verschillende leeftijden hebben we verschillende programma’s: Instapje, Opstapje en Opstap. Ouders leren met de Stapprogramma's hun kind te ondersteunen en spelenderwijs te stimuleren.
Opstap is voor gezinnen met kinderen van 4 tot 6 jaar en is bedoeld om kleuters voor te bereiden op groep 3 en zo hun onderwijskansen te vergroten. De speciaal ontwikkelde werkbladen en leesboekjes, zijn afgestemd op het reguliere onderwijs. De kinderen ontwikkelen een actieve leerhouding die bijdraagt aan een goede start op school. Voor de ouders zijn er speciale themabijeenkomsten over onder andere opvoeding, ontwikkeling en het naar school gaan.
Opstap duurt twee jaar en wordt afgesloten met een diploma.
'Onze grootste kracht is dat we ‘achter de voordeur komen’.