naar overzicht

Waar kan ik terecht als ik meer hulp of advies nodig heb?

Kijk voor informatie over en het zelf aanvragen van toeslagen en dergelijke op de website van de instantie die dit uitvoert. Denk aan de gemeente (0900 1852 en haarlemmermeergemeente.nl/werk-en-inkomen), Belastingdienst, UWV en SVB.

Als je hulp nodig hebt bij het aanvragen van zulke toeslagen kun je terecht bij MeerWaarde. Bel of kom langs tijdens de spreekuren in de PlusPunten. Kijk op www.meerwaarde.nl/pluspunten voor de openingstijden of bel 023 - 569 88 88.

Voor hulp bij schulden kun je terecht bij Verder via www.verdergroep.nl

(update maart 2024)

Bespaartips

Alles is duurder geworden. Vooral gas en elektriciteit, maar ook de boodschappen. Hoe zorg je ervoor dat je straks alle rekeningen kunt betalen? Lees hieronder wat je zelf kunt doen.

Je kan het in vier stappen aanpakken:

1. Schrijf op waaraan je je geld elke maand uitgeeft en vergelijk dat met hoeveel geld je krijgt.
2. Vraag de toeslagen aan waarop je recht hebt.
3. Beslis waaraan je het beste minder geld kunt uitgeven.
4. Maak een afspraak met een energiecoach.

1. Budgetteer

Maak een overzicht van alle inkomsten en uitgaven per maand. Als je weet wat je krijgt en waaraan je jouw geld uitgeeft, kun je zien welke toeslagen ontbreken, hoe hoog jouw vaste lasten zijn en waarop je kunt besparen. Om daarachter te komen, kun je gratis gebruik maken van een formulier (te vinden op www.nibud.nl) of van een app als Grip (te vinden in Google Play en App Store). Zo krijg je inzicht in jouw financiële situatie.

2. Vraag inkomensondersteunende voorzieningen aan

Een daarvan is de energietoeslag. Hiervoor kom je in aanmerking als je op de datum van jouw aanvraag een (gezamenlijk) inkomen tot 130% van de bijstandsnorm hebt. Voor 2023 is dit een bedrag van € 1.300,-. Deze toeslag kun je aanvragen via haarlemmermeergemeente.nl/taak/energietoeslag; je hebt daarbij nodig jouw DigiD, een inkomensspecificaties van november 2023, een aanslag of -aangifte inkomstenbelasting 2022, een afschrift (foto of schermafdruk) van jouw bankrekening waarop jouw naam en bankrekeningnummer staan en het energiecontract waarop jouw naam of die van jouw partner staat.

De juiste hoeveelheid huur- en zorgtoeslag krijg je als je de Belastingdienst/Toeslagen meldt hoeveel inkomen je verwacht te ontvangen. Je kunt een proefberekening laten maken op www.belastingdienst.nl

3. Onderzoek, maak een plan en voer jouw voornemens uit

Wil je echt gaan besparen? Maak dan een goed begin en gebruik een stappenplan. Daarmee weet je beter waar je aan begint en maak je de kans groter dat je je doel behaalt. De stappen zijn:

  • Stap 1. Waarop kun je besparen?
  • Stap 2. Keuzes maken
  • Stap 3. Bepaal je persoonlijke bespaarplan
  • Stap 4. Wat levert het op?

(Als je meer over dit stappenplan wilt weten, kijk dan op deze pagina van het Nibud)

Hoe kun je besparen op boodschappen?

We doen allemaal boodschappen. Daarom denken we er vaak niet veel over na. Maar boodschappen kunnen per maand een grote uitgavenpost zijn. Met wat kleine aanpassingen kun je hierop besparen.

  • Maak een weekplanning. Bepaal wat je huishouden per dag eet en plan dit voor een paar dagen of een week vooruit. Dat bespaart tijd en geld. Haal eens per week of op een vast moment de boodschappen in huis. Dan word je niet verleid om extraatjes te kopen.
  • Bekijk de folders van de supermarkten in de buurt. Die zijn vaak ook online te vinden. Bepaal de boodschappen voor het weekmenu met producten die op dat moment in de aanbieding zijn.
  • Aanbiedingen kunnen flink wat voordeel opleveren. Maar alleen bij producten die je ook in die hoeveelheid gebruikt. Let dus op dat je niet te veel (verse) boodschappen in huis haalt, alleen omdat het in de aanbieding is. Anders moet je die weggooien, en dat is zonde.
  • Vergelijk de prijzen. Er zijn vergelijkings- of aanbiedingssites die hierbij helpen. Vergelijk bijvoorbeeld de prijs per kilo of per liter van een product. Pas dan weet je of het ene merk duurder is dan het andere.
  • Doe geen boodschappen op een lege maag. Met trek is een het stuk moeilijker om geen extraatjes in jouw boodschappenkar te doen.
  • Gaan de kinderen mee? Spreek van tevoren af wat je wel en niet koopt. En wat zij eventueel uit mogen kiezen.
  • Heb je toch een voorkeur voor een bepaald A-merk? Koop dan wel andere producten van het goedkopere huismerk bij producten waar het minder uitmaakt.
  • Op de markt zijn de prijzen soms lager. Dat kan gelden voor levensmiddelen, maar ook voor verzorgingsproducten, fietsspullen of diervoeding.
  • Zorg dat je een makkelijke maaltijd, zoals kliekjes of een kant-en-klare maaltijd, in huis hebt voor als je na een lange dag geen zin hebt om te koken. Dat is nog altijd goedkoper dan eten bestellen.
  • Besparen doe je ook door zo min mogelijk te verspillen. Kijk op de website van Milieu Centraal voor meer tips.

Als je deze tips wilt bespreken met een sociaal werker van MeerWaarde, neem dan contact met ons op.

Met welke andere apps en websites kun je geld besparen?
Meer tips en adviezen kun je vinden bij het Nibud en de Consumentenbond;
Betrouwbare en onafhankelijke prijsvergelijkers zijn: www.independer.nl, www.kieskeurig.nl en www.pricewise.nl
Tweedehands artikelen vind je op: Marktplaats en Vinted
Kortingsacties vind je op: Benzine-Jip, Too good to go, Reclamefolder, Groupon en Pepper

4. Maak een afspraak met een energiecoach (bespaar op jouw energieverbruik)

Een energiecoach kan jou helpen minder geld aan energie uit te geven. Hulp van een energiecoach is gratis. Hij adviseert jou over hoe je kunt besparen door dingen anders te doen. Hij adviseert jou ook over energiebesparende producten. Denk aan simpele veranderingen zoals een besparende douchekop installeren, tochtstrips aanbrengen of ledlampen gebruiken. Maar ook over zonnepanelen en cv-installaties. Sommige energiebesparende producten kan hij jou gratis geven als je een minimum inkomen hebt. Vervolgens kan een vrijwilliger van de FIXbrigade die komen installeren in jouw woning. Je kunt je aanmelden voor een afspraak via de Energiebank Haarlemmermeer
Je kunt aan deze organisatie ook vragen over facturen en termijnbedragen voorleggen, en wel via welkom@energiebankhaarlemmermeer.nl

Tenslotte

Spaar wat je kan en stel jezelf daarbij doelen om voor te sparen. Zoals leuke uitjes, maar bijvoorbeeld ook vervanging van de wasmachine zodra die kapot gaat. Als je wat geld hebt gespaard, kun je onvoorziene kosten opvangen en hoef je je daarover veel minder zorgen te maken.

alle activiteiten