naar overzicht

Word jij ook GeldWijs?

Neem contact met jongerenwerkers MeerWaarde op Instagram:

Haarlemmermeer-Noord:
Norman: norman_meerwaarde
Hyan: hyan_meerwaarde

Hoofddorp-West:
Rachelle: menesnu
Tim: tim_meerwaarde1

Hoofddorp-Zuidwest:
Noa: noa_meerwaarde

Hoofddorp-Centrum:
Jinan: jinan_meerwaarde_
Hicham
Dachar

Haarlemmermeer-Zuid:
Priya: priya_meerwaarde1
Serena: serena_meerwaarde
Devi: devi_meerwaarde

GeldWijs, tips voor jongeren

Jongerenwerkers van MeerWaarde helpen je met hun financieel overzicht en geven handige geldtips. De sociaal werkers jeugd/jongerenwerkers spreek je  op straat, in school of online en adviseren onder andere over alles wat met geld te maken heeft.

GeldWijs-Tips van de jongerenwerkers:

Tip 1: Heb of had je een bijbaan? Check in de Belastingdienst app of je geld terugkrijgt.

als je naast je school een bijbaantje hebt, vakantiewerk doet of een stagevergoeding krijgt, dan kun je in de meeste gevallen belasting terugvragen. Kijk op de site van het NIBUD hoe je dat doet.

Als je bericht hebt gehad van de Belastingdienst dat je Aangifte Inkomstenbelasting moet doen, doe dan altijd aangifte.

De Belastingdienst heeft diverse handige apps waar je gebruik van kunt maken om onder andere aangifte te doen.

Tip 2: Creëer overzicht door spaardoelen.

Als je een kinderspaarrekening had, dan is deze vanaf 18 jaar meestal omgezet in een ‘volwassen’ spaarrekening. Je mag vanaf 18 jaar zelf spaarrekening(en) openen. 

Met een beetje spaargeld als buffer, kun je als je een keer een onverwacht grote uitgave moet doen, dit makkelijk opvangen. Bijvoorbeeld als in je (studenten)woning iets stuk gaat of je een nieuwe laptop of telefoon nodig hebt. Misschien spaar je omdat je een grote kostenpost verwacht door bijvoorbeeld een verre reis of een (vervolg) studie. Bij de meeste bank-apps kun je hiervoor ook gemakkelijk spaardoelen instellen waardoor je overzicht creëert. Bovendien ontvang je op die rekening spaarrente!

Tip 3: Check waar je wel of niet voor verzekerd bent.

Tot je 18e jaar ben je gratis meeverzekerd op de zorgverzekeringspolis van (een van) je ouders. Wanneer je 18 wordt, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten, zelf premie betalen en gelden dezelfde voorwaarden als voor alle volwassenen in Nederland. Vanaf je 18e verjaardag heb je dus bij je zorgverzekering ook het verplichte eigen risico. Je moet je zorgverzekering afsluiten per de eerste dag van de maand nadat je 18 geworden bent. Als je bijvoorbeeld op 10 januari 18 wordt, moet je jezelf per 1 februari verzekeren.
Ben student? Kies dan een zorgverzekeraar die een studentenkorting geeft op de premie van je zorgverzekering. Ook op een aansprakelijkheidsverzekering kun je als student korting krijgen.

Als je op kamers woont, dan zijn alle spullen in die kamer niet automatisch verzekerd. De waarde van een studentenkamer kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Denk maar aan een bed, bank, tv, laptop, tablet, telefoon, keukenspullen en een (laminaat)vloer. Om deze spullen te verzekeren tegen brand, diefstal, storm en waterschade moet je een inboedelverzekering afsluiten.

Als je af en toe in de auto van jouw ouders rijdt, ben je verzekerd via hun autoverzekering.
Als jijzelf een auto bezit, ben je verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Alleen schade die je bij een ander veroorzaakt, is hiermee verzekerd. Er bestaan ook uitgebreidere dekkingen zoals allrisk of beperkt casco. Onderzoek welke dekking bij jouw situatie en portemonnee past. 

Als jouw ouders een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebben, dan val je hieronder als je thuis woont of als je voor studie op kamers woont. Als jouw ouders geen aansprakelijkheidsverzekering hebben, dan kan dit voor jou wel verstandig zijn om die af te sluiten.

Als je eenmaal op kamers gaat wonen, wil je ook vaker (zelfstandig) op vakantie. Of misschien was dit al het geval. Sommige doorlopende reisverzekeringen verzekeren jou mee als je zelfstandig op vakantie gaat. De regels verschillen per verzekeraar. Ze hanteren vaak een maximum leeftijd. Check dus altijd de voorwaarden bij de verzekeraar.

Verzekeringen kun je vergelijken op prijs en kwaliteit via twee onpartijdige bronnen met betrouwbare informatie: Independer  en Consumentenbond .

Tip 4: Houd al je (studie)kosten onder controle.

Zorg dat je niet meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt. Zet je uitgaven en inkomsten naast elkaar om het overzicht te behouden. Er zijn handige apps voor je huishoudboekje als hulpmiddel. Vergelijk hier de verschillende apps op kwaliteit en handigheid.

Als student of jongere (18+) kun je bij veel banken een gratis betaalrekening openen. Voor rood staan en een creditkaart betaal je wel kosten, maar die zijn meestal lager dan bij een betaalrekening voor volwassenen. Op de website van de consumentenbond vind je meer informatie.

Of je nu naar mbo, hbo of universiteit gaat: er verandert veel. Om alle uitgaven te kunnen betalen, hebben de meeste studenten een bijbaantje. Ook krijgen veel studenten geld van hun ouders. Als je studeert, kun je ook studiefinanciering krijgen: een tegemoetkoming in de studiekosten van de overheid.

Voor mbo, hbo of universiteit kun je geld krijgen voor jouw opleiding: studiefinanciering. Die bestaat uit een Basisbeurs (alleen voor mbo; hoogte afhankelijk van of je thuis- of uitwonend bent) en uit een Aanvullende beurs, lening en studentenreisproduct. Of je recht hebt op een Aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders. Studiefinanciering kun je aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs, ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap).

Volg je een opleiding en werk je daarnaast? Als je werkt, heb je recht op korting op je belasting. Je vraagt deze korting aan bij je werkgever of uitkeringsinstantie. Die betaalt dan minder belasting, en jij krijgt daardoor meer loon. Je geeft dit aan op het formulier 'Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)'.

Tip 5: Let op de voorwaarden en de extra kosten bij nieuwe abonnementen.

Aansluitingen voor radio, televisie, internet, energie, elektriciteit en mobiele telefoon kun je regelen door een abonnement af te sluiten. Het is de moeite waard om de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. Een handige website hiervoor is de Consumentenbond.

Lees goed de voorwaarden als je een abonnement afsluit. Verschillende aanbieders hebben verschillende manieren van betalen, kortingen berekenen en voorwaarden, zoals opzegtermijnen.

Tip 6: In de Kwikstart app vind je alle zaken die je voor je 18e verjaardag moet regelen.

Als je 18 jaar wordt, moet je heel wat zaken zelf regelen. Alle verzekeringen moeten geregeld worden, studiefinanciering aanvragen, je gaat op jezelf wonen en je moet overzicht houden over je eigen inkomsten en uitgaven.

In Kwikstart vind je alle te regelen zaken op een rijtje. Daarnaast kan je veel informatie vinden over jeugdzorg, allerlei vormen van hulp, je gezondheid en andere praktische tips. Deze app is zeker aan te raden voor jongeren die nog 18 jaar moeten worden of zijn!

Tip 7: Probeer elke maand te sparen. Gebruik daarbij de app van je bank.

Bij de meeste banken kun je op de website een app downloaden om je te helpen met sparen. Handig! Lees ook tip 2.

Bedenk dat als je niet spaart, je geen buffer hebt voor onverwachtse uitgaven. Je kunt dan lenen, maar dat kost altijd geld. De site van het NIBUD biedt informatie over lenen. 

Probeer om koopverleidingen of impulsaankopen, online en in winkels. Een broodje op het treinstation is snel gekocht maar vaak duurder dan boodschappen doen in de supermarkt. Probeer niet mee te gaan in de producten die influencers aanprijzen. Met sparen kun je misschien aan je dromen werken. Doen dus! 

Tip 8: Financieel overzicht kwijt? Stel je vragen aan de jongerenwerkers van MeerWaarde.

Heb je een schuld of weet je even niet meer hoe je je financiële situatie weer op orde krijgt? Wij helpen je op weg. Een jongerenwerker helpt om het overzicht te creëren in je financiële situatie en indien nodig je schulden in kaart te brengen. Heb je voldoende financiële ruimte om je schulden binnen 6 maanden af te lossen? Dan helpen we je bij het maken van afspraken en betalingsregelingen bij schuldeisers. 

(update 7 augustus 2024)

alle activiteiten