naar nieuwsoverzicht

Informatie

Meer informatie over het project #Gaatie? of het aanvragen van een check-up gesprek of dialoogsessie kan bij Simone Duin en Eva van Gorcum.

Simone: 06 - 37 65 62 46
Eva: 06 - 40 58 66 17

mogelijk gemaakt door

#Gaatie? wordt mogelijk gemaakt door Fonds21 en het prijzengeld dat Simone Duin ter beschikking kreeg bij het behalen van de titel 'sociaal werker van het jaar 2020-2021' door Sociaal Werk werkt!.

#Gaatie? zorgt voor mentale boost bij jongeren

Het mentaal welzijn van jongeren staat onder druk. En met een voortdurende pandemie en beperkende maatregelen, die inmiddels al ruim 1,5 jaar duren, daalt het geluksgevoel van jongeren. Sommige van hen kunnen wel een mentale boost gebruiken! MeerWaarde ontwikkelde daarom met steun van Fonds21 het project #Gaatie?

#Gaatie? is een project waarbij jongerenwerkers jongeren ondersteunen bij het versterken van hun mentale weerbaarheid en het vergroten van veerkracht. Bij deze aanpak staat een brede kijk op gezondheid centraal. Het accent ligt op de jongeren zelf. Jongerenwerkers bieden jongeren een ‘mentale check-up’ door tijdens het gesprek prikkelende vragen te stellen. Jongeren leren daardoor zelf te ontdekken waar zij aan willen werken. We voorzien de jongeren onder andere van tips en adviezen en nemen de menukaart met welzijnsarrangementen door.

Het verschil maken dankzij Fonds21 en Sociaal Werk werkt!

Projectleider Simone is enorm trots op de toekenning van extra middelen van Fonds 21 en Sociaal Werk werkt! voor het project. Met het prijzengeld dat Simone kreeg bij het behalen van de titel 'sociaal werker van het jaar' heeft de FCB ons ondersteund met het maken van de animatie en de menukaart. De steun van Fonds 21 betekent dat we met de aanstelling van Eva van Gorcum (sociaal makelaar/jongerenwerker) ons bereik kunnen vergroten.

Simone: “jeugd heeft de toekomst, en daar moet je dus nu in investeren. Jongeren zijn kwetsbaar en zeker nu. Zij leven al 1,5 jaar in onzekere situaties als het gaat om school, sport, werk en vrienden. We willen voorkomen dat dat op den duur diepe sporen nalaat. Met #Gaatie? bieden we jongeren een kans om inzichtelijk te maken op welke leefgebieden het eigenlijk best wel goed gaat. Maar ook waar het eventueel beter kan. Om zoveel mogelijk jongeren te bereiken betrekken we actief de zorg en het onderwijs, zo kunnen we al in een vroeg stadium het verschil maken. Door snelle signalering, versterken van vaardigheden en het netwerk wordt zwaardere zorg voorkomen. Want zeg nou zelf, je bent toch het gelukkigst als je het zelf red!”

Jongeren met beginnende mentale problemen zijn gebaat bij een sociaal makelaar

Inmiddels zijn we al even op stoom. Netwerkpartners reageren enthousiast op het aanbod. Simone: “soms heeft een jongere maar één of twee gesprekken nodig, om vervolgens weer zelf verder te kunnen. Met scholen maken we concrete afspraken. Jongeren met beginnende mentale problemen, hoeven niet altijd gelijk in een traject bij de leerlingondersteuning of een schoolcoach, maar kunnen worden doorverwezen naar de sociaal makelaar. Zo doen ze dat op het Hoofdvaart College”.

Dialoogsessies maken het onderwerp bespreekbaar

Naast check-up gesprekken voeren we ook dialoogsessies in de klassen om het onderwerp bespreekbaar te maken. In januari staan de eerste sessies gepland. Simone: “het is niet gek om soms even niet zo lekker in je vel te zitten. We gunnen alle jongere de weerbaarheid en veerkracht om met de uitdagingen van het leven om te gaan. En dat jongeren weten waar ze terecht kunnen als het zelf even niet gaat.” Met #Gaatie? zijn we aangesloten bij het landelijk project Comeback van HELDEN waarbij Nederlandse topsporters ons ondersteunen om het welzijn van onze jongeren te boosten.

#Gaatie? Check up on your health. Be good, stay fit!

(nieuws, 15 december 2021)

Vragen of meer informatie?

023-569 88 88
informatie@meerwaarde.nl
Dokter Van Dorstenstraat 1
2132 JR Hoofddorp

KvK 41227384