Samen voetballen zorgt voor contact en vertrouwen
Dorine Taverne werkt als sociaal werker jeugd bij MeerWaarde. “Ik wil (kwetsbare) jongeren ondersteunen waar ik kan. En een steun(tje) in de rug zijn voor iemand die dat niet krijgt uit zijn/haar familie of sociale netwerk. Daar doe ik het voor.”
Daar zijn waar de jongeren zijn
Door aanwezig te zijn waar de jongeren zijn, komt zij in contact en bouwt ze een band op. Zo kan ze uiteindelijk achter de hulpvraag en dromen komen van de jongeren. Zij kwam tijdens haar werk in de wijk in contact met een groep Eritrese jongens/mannen. “De groep was elke avond te vinden op een voetbalveldje in Bornholm. Omdat we vaak langs kwamen, raakten ze gewend aan ons en maakten we af en toe een praatje. Daarin probeerden we ook onze rol en die van MeerWaarde uit te leggen. We kwamen erachter dat het grootste deel van de groep niet werkte en/of ook geen opleiding volgde. Hun dagbesteding bestond uit slapen en voetballen.”
Dorine, sociaal werker jeugd (foto: Martine Goulmy).
Voetbal zorgde voor contact
“Om contact te blijven houden en te verdiepen, hebben we vorige winter een paar keer een sportzaal gehuurd, omdat het buiten te koud was om te voetballen. Door het contact te behouden, hebben we ook een aantal hulpvragen uit de groep kunnen halen.”
Ook in moeilijke tijden
“Tijdens afgelopen zomer kregen we te horen dat één van deze voetballers, een jongen van nog maar 18 jaar, zelfmoord had gepleegd. Wij waren bij een aantal rouwbijeenkomsten en de uitvaart aanwezig. Daarmee tonen we onze betrokkenheid bij de groep en laten we zien dat we niet alleen van het voetballen zijn. Maar er ook zijn in moeilijke tijden.”
“Na deze treurige periode, bleef het voetbalveld leeg en hadden we geen contact met de groep. Toen één van de jonge mannen, Daniel, naar ons PlusPunt kwam met een vraag, vroeg ik waar zij waren gebleven. Daniel vertelde me dat de meeste jongens/mannen nu werken of een opleiding volgen. Hij was naar het PlusPunt gekomen om hulp te vragen bij het vinden van een geschikte opleiding. Inmiddels ondersteun ik hem ook met andere hulpvragen.”
Blijven voetballen
De voetbalactiviteit is belangrijk voor de groep om elkaar toch met enige regelmaat te kunnen zien en spreken. Door samen actief te blijven en elkaar regelmatig te spreken, kunnen de jongeren elkaar helpen en een band opbouwen. “Mogelijk kunnen zij, als de meeste leden van de groep een inkomen hebben, de huur van de sportzaal zelf bekostigen.”
Vertrouwen
“Voor MeerWaarde is de activiteit waardevol, omdat de ervaring ons inmiddels geleerd heeft dat. vóór dat deze specifieke doelgroep hulpvragen durft te stellen, je ze al een beetje moet leren kennen. Daardoor ontstaat er een vertrouwensband.”
nieuws 10 januari 2018